RFID-polsbandje

Eerder schreven we dat het gebruik van QR-codes steeds verder toeneemt door het veelvuldig gebruik ervan in allerlei communicatie-uitingen. Maar consumenten lijken de QR-code nog steeds niet volledig te omarmen. Veel gebruikers hebben een QR-code gescand om uit te proberen hoe het werkt, maar daarna stopt het gebruik weer.

Gebruiksvriendelijk

Toepassingen zoals de QR-code en ook Layar zijn onvoldoende gebruiksvriendelijk. Een reader voor deze codes is niet standaard beschikbaar op telefoons. Gebruikers moeten eerst een aparte App downloaden om de in de code verborgen content te kunnen zien. Daarbij is een QR-code vaak slecht scanbaar. Zodra de code te klein is, de kleur niet contrasterend genoeg is of de lichtinval matig is tijdens het scannen, gaat het mis. Het design van een QR-code is en blijft een doorn in het oog van grafisch ontwerpers, ook vanwege het enorme formaat dat soms nodig is.

Gebruikers willen het allerliefste iets dat nog makkelijker werkt. Zonder gedoe, zonder Apps. Ontwerpers kunnen niet wachten tot dit lelijke zwart-wit geblokte vierkantje uit hun doordacht ontworpen uitingen geschrapt wordt. Marketeers smachten naar een opvolger die écht de brug slaat tussen offline en online.

NFC-tag

Het innovatieve antwoord op de QR-code is Near Field Communication (NFC). Voor het lezen van een NFC-tag is geen speciale software nodig, de NFC-lezer is namelijk ingebouwd in smartphones. Ook is er geen speciale ‘barcode’ nodig. Hiermee heeft de ontwerper alle vrijheid. Deze lezer scant een chip die bijvoorbeeld in een kleine sticker zit. De ultieme vorm van communicatie tussen offline naar online middelen!

Smartphoneproducenten zijn inmiddels begonnen met het implementeren van NFC-lezers. Dat is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat NFC mainstream wordt. Android-fabrikanten innoveren er lustig op los met NFC en het lijkt erop dat Apple met haar iPhone 5s ook de stap gaat maken naar NFC.

Volgens Deloitte zijn er in 2010 al 50 miljoen smartphones met een NFC-lezer verkocht. In 2012 is dit aantal gegroeid naar 200 miljoen en de verwachting is dat eind van dit jaar 300 miljoen smartphones met een NFC-lezer worden verkocht. Forst & Sullivan geeft aan dat in 2015 53,3% van alle smartphones een NFC-lezer zal bevatten.

Lowlands

Op Lowlands konden festivalbezoekers dit jaar kennis maken met een NFC-polsbandje van initiatiefnemer Nedap. De RFID-chip in het bandje maakte een radiografische verbinding met de op het terrein aanwezige Control Room en werd gekoppeld aan het Facebook-profiel van de gebruiker. Dragers van het bandje konden zo vrienden op Lowlands snel terugvinden en bijhouden welke concerten ze hebben gezien. Nadat het festival was afgelopen ontvingen gebruikers een persoonlijke rapportage met foto’s van de bezochte concerten en een persoonlijke playlist voor muziekdienst Spotify met de bands die op Lowlands voorbij zijn gekomen.

Content

Op dit moment zit er nog vaak kwalitatief ‘slechte’ content achter een QR-code, bijvoorbeeld geen mobiel geoptimaliseerde pagina of een Flash-pagina. De kwaliteit van content blijft altijd een uitdaging, of het nu gaat om een QR-code of een NFC-tag.

 

Bron: Frankwatching, Deloitte, Forst & Sullivan, Nedap